Detta är en supergod räktårta med rom som passar perfekt på påskbuffén. Räktårtans botten görs av kavring och fyllningen har smak av pepparrot. Recept av Liselotte Forslin och foto: Ulrika Ekblom.
Tillagningstid: 45 minuter och 3 timmar i kyl
8 portioner
Ingredienser
225 g kavring
200 g smält smör
500 g handskalade räkor (1 kg med skal om man vill skala själv)
500 g cream cheese
2 dl crème fraiche
160 g stenbitsrom
0,5 dl finriven pepparrot
1 citron, rivet skal
5 gelatinblad
nymalen svartpeppar
Till garnering
Gör så här
Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad. Häll i smöret och blanda till en smet.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar kant, 26–28 cm i diameter. Klipp remsor av bakplåtspapper och täck kanterna.
Tryck ut kavringsmeten i ett jämnt lager i botten och ställ kallt.
Hacka hälften av räkorna grovt. Rör ihop cream cheese, crème fraiche, 1 burk rom och de hackade räkorna, smaka av med pepparrot och citronskal.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, ca 5 min. Ta upp dem och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner i smeten och blanda väl. Fördela i ett jämnt lager över kavringbotten och ställ in i kylen minst 3 timmar.
Dra försiktigt bort bakplåtspapperen och flytta tårtan till ett serveringsfat. Garnera tårtan med räkor och rom. Täck kanterna med mâchesallad eller ärtskott. Dra ev några varv med pepparkvarnen.
För att ge de bästa upplevelserna använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Genom att godkänna dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.
Funktionell
Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.