Älgfärsbiffar med mandelpotatis i ugn

Den vilda kocken (Per Morberg) laddar upp med viltbiffar.

illagningstid: 40 minuter

Ugnstemperatur: 200º

4 portioner

Ingredienser

500 g älgfärs

ägg

0.5 tsk nymalen svartpeppar

riven gul lök

finhackade enbär

2 dl vispgrädde

0.5 dl ströbröd

rapsolja och smör till stekning

1 tsk salt

Sås

finhackade schalottenlökar

1 msk smör

2 dl utspädd viltbuljong på fond eller tärning

3 msk torr sherry eller vitt vin

3 dl vispgrädde eller crème fraiche

4 msk messmör

2 msk rårörda lingon

2 tsk dijonsenap

2 msk japansk soja, helst tamari

peppar

salt

Mandelpotatis

800 g skrubbad mandelpotatis

3 msk olivolja

salt

Rårörda lingon

5 dl lingon

2 dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna till färsbiffarna och blanda ordentligt. Forma åtta biffar (det går lättare om du blöter händerna med vatten).
  2. Bryn biffarna i smör tills de fått fin färg. Låt dem steka klart i ugnen cirka åtta minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.

Sås:

  1. Fräs löken i smöret i en kastrull. Tillsätt buljong, sherry eller vitt vin och grädde eller crème fraiche. Koka upp under omrörning. Tillsätt övrig aingredienser. låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Mandelpotatis:

  1. Dela stora potatisar i hälften. Häll olivolja i en långpanna och lägg i potatisen. Strö över salt. Låt potatisarna stå i ugnen tills de är gyllenbruna och känns mjuka, 20-30 minuter. Prova med sticka. Rör om ibland så de inte fastnar.

Rårörda lingon:

  1. Blanda lingon och socker i en bunke. Rör tills sockret löst sig.

Du hittar fler smakfulla höstrecept hos COOP

8 maj 2024
Pinsa med salami och oliver

Pinsa kommer från Italien och är en blandning av pizza och foccacia, perfekt att servera både som middag och tilltugg

Read More
8 maj 2024
Corn ribs

Majskolvar som skärs på längden och penslas med en smakrik bbq-sås och kryddor och grillas.

Read More
8 maj 2024
Grillad vattenmelonpizza

Grillad vattenmelon som toppas med rödlök, fetaost och mynta är perfekt att bjuda på som tilltugg eller förrätt på sommarkalaset.

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram