Gaffelmosad färskpotatis med sandefjordsås och Västerbottensost

Gaffelmosad kokt färskpotatis som toppas med sandefjordsås, inkokt lök, rostad kavring och Västerbottensost. Otroligt gott! Recept av Stefan Ekengren.

Tillagningstid: 1 timme

Ugnstemperatur: 175º

4 portioner

Ingredienser

800 g små färskpotatisar


Sandefjordsås

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl crème fraiche

150 g smör

2 tsk pepparrotsvisp

1/2 citron, rivet skal (endast det gula)

1 msk maizena

salt


Inkokt lök

silverlökar, fint skivade

50 g smör

citron, skal och pressad saft

1 kruka gräslök, fint skuren


Rostad kavring

4 skivor kavring

3 msk rapsolja

salt


Till garnering

gräslök, klippt

1/2 knippe rädisa, sköljda och kvartade

100 g Västerbottensost

dill

50 g pepparrot

Gör så här:

  1. Sandefjordsås: Koka upp grädde, crème fraiche, smör, pepparrotsvisp och citronskal och mixa med stavmixer. Red med maizena utrört i vatten, smaka av med salt och ev. mer pepparrotsvisp. Avsluta med gräslök när den serveras. 
  2. Inkokt lök: Koka ihop silverlök, smör, citronskal och saft ca 15 minuter. Smaka av med salt. 
  3. Rostad kavring: Sätt ugnen på 175 grader. Skär kavringen i tunna stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med rapsolja. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter eller tills brödet är krispigt och har fin färg. 
  4. Kokt potatis: Koka upp vatten och salt, lägg ner potatisen i det kokande vattnet. När potatisen är precis klar, häll av vattnet och låt ånga av. 
  5. Gaffelmosa potatisen på ett serveringsfat. Toppa med den inkokta löken, gräslök, rädisor, tärningar av Västerbottensost, kavring, plockad dill och riven färsk pepparrot. Skeda över lite sås och servera resten vid sidan av.

Du hittar fler goda sommarrecept hos COOP

20 juni 2024
Matjessill med betor, gräddfilsmajonnäs och färskpotatis

Perfekta rätten för midsommarlunchen, matjessill med kokta betor, färskpotatis och krämiga ägg som toppas med brynt kaprissmör och gräddfilsmajo.

Read More
20 juni 2024
Tips på en klassisk midsommarmeny:

Svårt att bestämma dig för vad du ska ha på midsommarmenyn? Här kommer tips på några klassiska rätter.

Read More
20 juni 2024
Gaffelmosad färskpotatis med sandefjordsås och Västerbottensost

Gaffelmosad kokt färskpotatis som toppas med sandefjordsås, inkokt lök, rostad kavring och Västerbottensost.

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram