Gör hemgjord glögg med glöggkryddor, vin och socker.
Grillad kycklinglårfilé med ljummen potatissallad, caesardressing och grillad tomatsalsa. Bjud på det här och middagsgästerna kommer att tacka dig!
Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur: 225º
6 portioner
1 kg kycklinglårfilé
2 msk flingsalt
1 kruka timjan
1 tsk chiliflakes
250 g grön sparris, ansad
2 citroner, i halvor
1 kg små potatisar
2 msk olivolja
1 tsk salt
140 g bacon, i breda strimlor
1 romansallad
50 g parmesanost, hyvlad
2 dl krutonger
1 ägg
6 sardeller
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
50 g parmesanost, finriven
salt och svartpeppar
400 g körsbärstomater, på kvist
1 liten rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 kruka basilika
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 225°. Potatissallad: Blanda potatis, olja och salt på en plåt . Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min. Stek baconet knaprigt i torr panna. Riv romansalladen i bitar.
Knäck ägget i en smal mixerbunke och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger och senap. Häll i oljan och mixa tills konsistensen blir tjock och krämig, ca 15 sek. Vänd ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
Grilla tomaterna tills de blir mjuka. Mosa dem med en gaffel och blanda med lök, basilikablad och olja. Smaka av med salt och peppar.
Vik ut kycklinglårfiléerna och salta runt om. Lägg på timjankvistar och rulla ihop igen. Strö över chiliflakes och lägg kycklingen med skarven nedåt på grillen. Grilla kycklingen på båda sidor tills den är genomstekt och har fin färg. Grilla sparrisen hastigt och citronhalvorna till fin färg.
Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ihop med potatis, romansallad och 1 dl av dressingen. Toppa med bacon, hyvlad parmesan och krutonger. Servera med kycklingen, tomatsalsan, grillad citron och resten av dressingen.
En mall, pepparkaksdeg och ett bra lim är allt du behöver för att få ihop julens snyggaste pepparkakshus.