Helgrillad kyckling med rökig smak av äppelträ

Lågtemperera kycklingen i grillen och resultatet blir fantastiskt.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter

4 portioner


Ingredienser

  • 1,2 kg färsk kyckling
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • Apelsin- och chipotleglaze:
  • 1 1/2 dl äppelcidervinäger eller sherry-, rödvinsvinäger
  • 0,75 dl brunt farinsocker
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av äppelträ, päronträ eller hickory.

Apelsin- och chiotleglaze

  1. Låt vinäger, socker och apelsinjuice koka ihop i en tjockbottnad kastrull under cirka 5 minuter. Tillsätt chipotle sauce och salt, smaka av. Rör ut majsenan i vattnet och rör ner i glazen. Låt det koka upp, ställ sedan åt sidan för att svalna.
  2. Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och svartpeppar. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, drygt 130º på grillgallret är bra starttemperatur.
  3. Fördela de glödande briketterna i två högar i var sin del av grillen. Lägg ett par tunna vedbitar på glödbäddarna. Placera kycklingen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Tillför nya glödande briketter och rökved var 45:e minut så att värme och rök hålls stabil. Pensla kycklingen med glazen i tre omgångar mot slutet av tillagningen.
  4. Beräkna 2,5 timmars tillagning i 125 - 130º. Kycklingen är klar när innertemperaturen är 78º. Låt kycklingen vila 10 minuter och skär sedan upp i lår- och bröstbitar.

För fler recept se Coop

18 mars 2025
K-beauty hos Dollarstore

Hos Dollarstore hittar du nu K-beauty produkter. Upptäck prisvärd hudvård som vårdar, återfuktar och ger din hud den kärlek den förtjänar. Oavsett om du söker daglig fukt, rengöring eller en boost med näring, hittar du dina favoriter här – utan att spräcka budgeten

Read More
15 mars 2025
Laxpasta med grädde och citron

Lyxa till vardagsmiddagen med färsk pasta och lax i en sås på grädde och vitt vin, fänkål och lök. Garnera med färsk dill och servera en krispig kålsallad till.

Read More
14 mars 2025
Broccolipasta med rostade hasselnötter

Broccoli är en fantastisk grönsak! Citron och parmesan ger massor av smak till den gräddiga pastasåsen. Recept av Lena Söderström

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram