Kantarellpaj med spenat och Västerbottensost

Smakrik paj med kantareller och Västerbottensost. Ett utmärkt tillbehör på kräftskivan, eller ett alternativ till den som inte är så förtjust i kräftor.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter

Ugnstemperatur: 200º

8 portioner


Ingredienser

Pajdeg:

1.5 dl vetemjöl special med fullkorn

1.5 dl grahamsmjöl

125 g smör

1 tsk torkad timjan

3 msk kallt vatten

0.5 tsk salt

Fyllning:

400 g färsk bladspenat

2 dl vatten

2 msk smör

skalade hackade knipplökar, gärna röda

0.5 tsk riven muskot

0.5 tsk nymalen svartpeppar

5 dl trattkantareller eller gula kantareller

smör

ägg

3 dl mjölk

250 g riven Västerbottensost

0.5 tsk nymalen svartpeppar

0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg mjöl, salt, smör och timjan i en matberedare och kör i 6-7 sekunder till stora smulor. Tillsätt vattnet och starta maskinen igen. Stanna så fort degsmulorna börjar bli en klump. Eller blanda snabbt samman allt för hand.
  2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ställ in i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader, i 10 minuter.

Fyllning

  1. Skölj spenaten. Koka upp vatten och salt. Lägg i spenaten och koka den någon minut. Häll bort kokspadet och låt spenaten rinna av. Pressa bort överflödig vätska.
  2. Fräs spenaten i smör med löken. Krydda med liten riven muskot, salt och peppar. Lägg spenat- och lökblandningen åt sidan. Stek svampen i smör och lägg åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite salt och peppar. Lägg svamp och spenat i pajskalet, häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen 30-40 minuter.

Du hittar fler recept och matinspiration hos Coop

13 mars 2025
Våren hos Möbelmästarna Alves

Våren hos Möbelmästarna Alves bjuder på en explosion av färger, fräscha dofter och material med hållbarhet i fokus. Våra leverantörers säsongskollektioner introducerar livfulla textilier, tidlösa former, doftljus, vackert porslin och elegant formspråk – perfekta detaljer för att skapa en inbjudande och harmonisk atmosfär i hemmet under både vår- och sommarmånaderna. Vi erbjuder en stor variation […]

Read More
12 mars 2025
Marinerad och ugnsbakad kycklingfilé med klyftpotatis

Här lagas marinerad kyckling och potatis samtidigt i ugnen. Skyn blir till en god sås med en smaksatt crème fraiche. Tillagningstid: 45 min Ugnstemperatur: 200º 4 portioner Ingredienser Gör så här Sallad: För fler recept Coop

Read More
11 mars 2025
Kom och träffa Tanums ideella föreningar

Den 15 mars kl. 11-14 har du möjlighet att träffa Tanums ideella föreningar och prova på olika aktiviteter. Testa orientering, spela schack, och delta i käpphästtävlingar. Kom och upptäck allt det roliga och lär känna föreningarna i ditt område. Hoppas vi ses! Arrangörer: Tanumskolans IF och Tanumskolans Gemensamma Allmänna förening (GAF)

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram