Kantarellpaj med spenat och Västerbottensost

Smakrik paj med kantareller och Västerbottensost. Ett utmärkt tillbehör på kräftskivan, eller ett alternativ till den som inte är så förtjust i kräftor.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter

Ugnstemperatur: 200º

8 portioner


Ingredienser

Pajdeg:

1.5 dl vetemjöl special med fullkorn

1.5 dl grahamsmjöl

125 g smör

1 tsk torkad timjan

3 msk kallt vatten

0.5 tsk salt

Fyllning:

400 g färsk bladspenat

2 dl vatten

2 msk smör

skalade hackade knipplökar, gärna röda

0.5 tsk riven muskot

0.5 tsk nymalen svartpeppar

5 dl trattkantareller eller gula kantareller

smör

ägg

3 dl mjölk

250 g riven Västerbottensost

0.5 tsk nymalen svartpeppar

0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg mjöl, salt, smör och timjan i en matberedare och kör i 6-7 sekunder till stora smulor. Tillsätt vattnet och starta maskinen igen. Stanna så fort degsmulorna börjar bli en klump. Eller blanda snabbt samman allt för hand.
  2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ställ in i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader, i 10 minuter.

Fyllning

  1. Skölj spenaten. Koka upp vatten och salt. Lägg i spenaten och koka den någon minut. Häll bort kokspadet och låt spenaten rinna av. Pressa bort överflödig vätska.
  2. Fräs spenaten i smör med löken. Krydda med liten riven muskot, salt och peppar. Lägg spenat- och lökblandningen åt sidan. Stek svampen i smör och lägg åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite salt och peppar. Lägg svamp och spenat i pajskalet, häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen 30-40 minuter.

Du hittar fler recept och matinspiration hos Coop

8 maj 2024
Pinsa med salami och oliver

Pinsa kommer från Italien och är en blandning av pizza och foccacia, perfekt att servera både som middag och tilltugg

Read More
8 maj 2024
Corn ribs

Majskolvar som skärs på längden och penslas med en smakrik bbq-sås och kryddor och grillas.

Read More
8 maj 2024
Grillad vattenmelonpizza

Grillad vattenmelon som toppas med rödlök, fetaost och mynta är perfekt att bjuda på som tilltugg eller förrätt på sommarkalaset.

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram