Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Lammstek utan ben i ugn är ett givet inslag på påskbuffén. Innertemperaturen bör vara minst 58 grader, beroende på hur rosa man vill ha köttet. Det här receptet på lammstek får smak av rosmarin och vitlök och serveras med en ljuvlig potatis- och chèvregratäng.

Tillagningstid: 40 min + tid i ugn

Ugnstemperatur: 150-225º

6 portioner

Ingredienser

urbenad Lammstek (à ca 1,5 kg)

steksnöre

1,5 msk flingsalt

1 tsk nymalen svartpeppar

vitlöksklyfta, pressad

1 msk smör

rosmarinkvistar

250 g grön sparris, ansad

0,5 citron


Potatisgratäng:

1 kg potatis

0,5 gul lök, hackad

5 dl grädde

vitlöksklyftor, finhackade

0,5 tsk cayennepeppar

200 g chèvre

1 msk flytande honung

timjankvistar till garnering

1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. 
  2. Gnid in köttet med salt, peppar och vitlök och bind upp köttet med steksnöre. 
  3. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smör till fin färg runt om. Stick ev in några rosmarinkvistar.
  4. Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°, ca 1 ½ tim. 
  5. Låt steken vila på skärbräda i 10-15 min innan den skärs upp i skivor.

Potatisgratäng

  1. Höj ugnsvärmen till 225°. 
  2. Skala och skiva potatisen. 
  3. Lägg potatisen i en kastrull tillsammans med löken och häll på grädde. 
  4. Tillsätt vitlök, salt och cayennepeppar. 
  5. Koka upp och låt sjuda 10 min, rör då och då.
  6. Häll över i en gratängform och lägg skivad chèvre ovanpå. 
  7. Ringla över honung och garnera med timjankvistar. 
  8. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, till fin färg.

Servering:

Servera lammsteken med potatis- och chèvregratängen och lättkokt sparris

Du hittar fler goda påskrecept hos COOP

8 maj 2024
Pinsa med salami och oliver

Pinsa kommer från Italien och är en blandning av pizza och foccacia, perfekt att servera både som middag och tilltugg

Read More
8 maj 2024
Corn ribs

Majskolvar som skärs på längden och penslas med en smakrik bbq-sås och kryddor och grillas.

Read More
8 maj 2024
Grillad vattenmelonpizza

Grillad vattenmelon som toppas med rödlök, fetaost och mynta är perfekt att bjuda på som tilltugg eller förrätt på sommarkalaset.

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram