Löksoppa med ostgratinerat bröd

Klassisk löksoppa med en massa smak, som serveras med goda gruyère-snittar. Perfekt som lunch eller middag. Recept av Liselotte Forslin

Tillagningstid: 1 tim + 15 min

Ugnstemperatur: 225º

6 portioner

Ingredienser

700 g gul lök, skivad

25 g smör

12 dl vatten

grönsaksbuljongtärningar

2 tsk torkad timjan

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk honung

2 msk sherry, eller vitt vin (kan uteslutas)

1 tsk salt och grovmalen svartpeppar

2 dl gruyèreost, riven

4 skivor surdegsbröd, gärna ett par dagar gammalt

färsk timjan

Gör så här:

  1. Stek löken mjuk i smör i en stor kastrull på låg värme, ca 30 min. Rör då och då och se till att det inte blir bränt.
  2. Tillsätt vatten, buljongtärningar, timjan, balsamvinäger och honung och låt sjuda ca 30 min. Smaka av med sherry, salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Fördela osten på bröden och gratinera ca 10 min mitt i ugnen. Lägg ev på färsk timjan på soppan och servera med brödet

Du hittar fler smakfulla recept hos COOP

8 maj 2024
Pinsa med salami och oliver

Pinsa kommer från Italien och är en blandning av pizza och foccacia, perfekt att servera både som middag och tilltugg

Read More
8 maj 2024
Corn ribs

Majskolvar som skärs på längden och penslas med en smakrik bbq-sås och kryddor och grillas.

Read More
8 maj 2024
Grillad vattenmelonpizza

Grillad vattenmelon som toppas med rödlök, fetaost och mynta är perfekt att bjuda på som tilltugg eller förrätt på sommarkalaset.

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram