Räktårta med rom

Detta är en supergod räktårta med rom som passar perfekt på påskbuffén. Räktårtans botten görs av kavring och fyllningen har smak av pepparrot. Recept av Liselotte Forslin och foto: Ulrika Ekblom.

Tillagningstid: 45 minuter och 3 timmar i kyl

8 portioner

Ingredienser

225 g kavring

200 g smält smör

500 g handskalade räkor (1 kg med skal om man vill skala själv)

500 g cream cheese

2 dl crème fraiche

160 g stenbitsrom

0,5 dl finriven pepparrot

citron, rivet skal

gelatinblad

nymalen svartpeppar


Till garnering

Gör så här

  1. Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad. Häll i smöret och blanda till en smet. 
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar kant, 26–28 cm i diameter. Klipp remsor av bakplåtspapper och täck kanterna.
  3. Tryck ut kavringsmeten i ett jämnt lager i botten och ställ kallt. 
  4. Hacka hälften av räkorna grovt. Rör ihop cream cheese, crème fraiche, 1 burk rom och de hackade räkorna, smaka av med pepparrot och citronskal.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, ca 5 min. Ta upp dem och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner i smeten och blanda väl. Fördela i ett jämnt lager över kavringbotten och ställ in i kylen minst 3 timmar. 
  6. Dra försiktigt bort bakplåtspapperen och flytta tårtan till ett serveringsfat. Garnera tårtan med räkor och rom. Täck kanterna med mâchesallad eller ärtskott. Dra ev några varv med pepparkvarnen.

Du hittar fler goda påskrecept hos COOP

Ärtskott och mâchesallad

23 juni 2025
Vinn fyra Biobiljetter

Var med och delta i vår digitala skattjakt.

Read More
17 juni 2025
Dollarstorebladet

Se Dollarstore

Read More
16 juni 2025
Goda recept till Midsommar

Tips på god mat för hela familjen till midsommar

Read More
magnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram